Del din styrke
Om hvorfor det betaler sig at dele ud af sin ekspertise.
Der var mange af dem engang. Og hvis man ikke har mødt en selv, så kender man i hvert fald myterne om dem: Ekspertkollegerne, der var så dygtige inden for en forretningskritisk niche, at de blev anset for uundværlige. Måske sad de i en blød stol og kodede Cobol på mainframe, fordi de var de eneste, der kunne holde systemet kørende. Eller også havde fem åbne konsolvinduer, de kunne løse enhver opgave igennem lige fra serverdrift til aktivering af kaffemaskinen.
De mest mytologiske tilfælde havde ofte en særlig aura omkring sig: De kunne tage sig nogle friheder, fordi de vidste, at de var uundværlige. Og der var nogle opgaver, som de nægtede at tage sig af, fordi de var for trivielle. Dokumentation og vidensdeling hørte sjovt nok næsten altid til de opgaver.
Men de er dinosaurer, en art, der er døet ud. For de var faktisk ikke særligt gode for forretningen. En enmandshær, der ikke deler sin viden, er en gevaldig sårbarhed for en organisation.
En ny generation
Ekspertkollegerne findes selvfølgelig stadigvæk, men det er nye generationer, og arten har udviklet sig gevaldigt. De kan stadig være uundværlige – for når man er knalddygtig til sit arbejde, så har man det også tit med at virke som en magnet for kritiske ansvarsområder og kerneopgaver. Og det er jo egentlig de færreste, der ikke trives ved at få ansvar og opgaver, der matcher ens faglige kompetencer. For det er jo rart, at mærke, at man er en værdsat del af en stærk organisation.
Selvfølgelig kan ekspert-rollen også stadig føre nogle opgaver med sig, man egentlig helst ville undgå. Men opgaverne har det jo med at lande på ens bord alligevel, fordi man bliver anset for den mest kompetente til at løse dem. Og fordi ens kolleger og ledere stoler på, at man i kraft af sin dygtighed er den rette til opgaven.
Værdien vokser ved deling
Det kan måske godt forlede en til at tænke som de gamle dinosaurer, at det jo må gælde om at holde sin ekspertise lidt for sig selv, så man kan bevare den gode position, man er havnet i. Men det er faktisk ikke tilfældet. Værdien vokser kun, når man deler ud af sin ekspertise.
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Jeg giver hermed lov til, at iSpoc gemmer mit navn og min mailadresse og sender mig nyhedsbreve. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet igen.
(Læs mere om vores behandling af dine data her.)
Vær rundhåndet med din viden
Paradoksalt nok er det en stor fordel at dele så rundhåndet ud af sin ekspertviden, som man overhovedet formår, og at udnytte så mange forskellige måder, man kan, til at give sin ekspertise fra sig. Enten i form af konkret vidensdeling, hvor man i vidensartikler forklarer sine kolleger eller organisationens brugere, hvordan de kan løse visse opgaver selv. Eller i form af automatiseringer, der gør ens rutineopgaver til noget, kolleger kan igangsætte og udføre, blot ved at udfylde en formular og trykke på en knap.
Gavmildhed giver gode renter
Man bringer kun sig selv (og alle sine kolleger) i en endnu bedre position, ved at dele gavmildt ud af sin ekspertise. For når man deler løsninger på alle rutineopgaverne (dem der lander på ens bord, fordi alle anser en for den bedste til at løse dem, men man egentlig hellere ville være foruden), så vinder alle: Når kollegerne selv kan løse rutineopgaverne, får man selv endnu bedre tid til de ansvarsområder, som få andre ville kunne overtage. De opgaver, der for alvor gør en til den uundværlige ekspertkollega, man er, får man simpelthen endnu bedre overskud til at koncentrere sig om og dygtiggøre sig i at løse – og påtage sig nye af. Og kollegerne bliver glade og føler sig rigtig godt hjulpet, når man ruster dem til at klare opgaver på egen hånd, som de før skulle have hjælp til med ventetid til følge.
Det kan mærkes i hele værdikæden
Brugerne mærker jo også, at deres henvendelser bliver løst hurtigt og kompetent: For rutineopgaverne kører på skinner, og de opgaver, der ikke kan standardiseres eller automatiseres, har alle bedre tid til at koncentrere sig om at få løst godt i en fart.
Og det betaler sig
Så når man deler rundhåndet ud af sin ekspertviden kan det mærkes i hele værdikæden – og på bundlinjen for den sags skyld. Men man får også selv endnu bedre tid til at fordybe sig i de forretningskritiske ansvarsområder, man er centrum for i kraft af sin faglige dygtighed.
Hvis du vil se, hvordan vi har løst indbygning af automatisering i IHLP, så tag fat I os. Så viser vi dig, hvad IHLP Scriptlets kan gøre for vidensdeling og automatisering i din organisation.
Du er i godt selskab