Små automatiseringer med stor virkning

Du har måske hørt historien før, men den fortjener at blive fortalt igen, for den er rigtig god. Den handler om automatisering af arbejdsgange:

På en større produktionsvirksomhed med en række forskellige maskiner forbundet af samlebånd, skete der reglmæssigt en fejl, så der kom en enkelt tom pakke emballage ud på transportbåndet fra en af maskinerne. Og den tomme emballage skabte hver gang bøvl i de andre led i kæden, fordi den næste maskine måttes stoppes, så den tomme emballage kunne blive pillet ud. Det var ikke bare irriterende, det var også dyrt. For stoppet skabte en prop på transportbåndet, som også skulle løses manuelt. Altså en flaskehals, der var svær at ophæve igen. 

Forkromet løsning

Et konsulentfirma blev hyret ind til at finde en løsning på problemet, og en i og for sig ret smart, men også ret dyr løsning blev indført, som 1) vejede hver pakke på båndet, og 2) stoppede alle maskinerne i produktionskæden, hver gang tom emballage var på vej på båndet, indtil fejlen var ophævet. Resultatet: Aldrig mere dyre trafikpropper! 

Overraskende drejning

Men her kommer så den sjove (og lærerige) del af historien. Det viste sig, at vejemekanismen, efter den første arbejdsdag, hvor systemet havde virket fint og flere gange havde stoppet hele produktionen for at undgå alt bøvlet, aldrig blev udløst igen. Ikke en eneste gang. Og svaret på hvorfor er enkelt: 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

En let løsning

Som sagt, svaret var enkelt: En kvik medarbejder, der synes det var irriterende, at hans del af produktionen blev standset af vægten, havde placeret en bordventilator, som blæste på tværs af transportbåndet lige inden vægten. Tom emballage blev simpelthen blæst af båndet, inden den blev vejet. Og vupti, en blæser til 300 kr. havde løst problemet mere effektivt end den store (og dyre) automatisering af hele produktionsapparatet. 

Småt er godt

Når man ser på, hvordan man bedst indfører automatisering af arbejdsgange, har man en tendens til at tænke i store tværgående løsninger, der dækker fra A-Z og løser komplekse udfordringer. Men ofte er de bedste automatiseringer faktisk små automatiseringer, som man ikke lægger så meget mærke til, og som man måske knap nok længere tænker over, når først de er indført.

For det første er de enkle og billige at indføre. For det andet er de så nemme at overskue, at de sjældent fører til følgefejl. Og for det tredje er de afgrænsede, så de kun griber ind der, hvor de gør gavn, og ikke påvirker andre delprocesser – udover selvfølgelig ved deres effektivisering af processen.

Og det er simpelthen en rigtig god opskrift, på en succeshistorie.

Tre gode råd:

– Pluk de lavthængende frugter. Og tænk i mange bække små.

– Afgræns rækkevidden af dine automatiseringer. Småt er godt.

– Inddrag de folk, der udfører den rutine, du vil automatisere, i planlægningen.

Tommelfingerregel 1

Hvis din automatisering af en arbejdsgang er en, man lægger mærke til, når den først er sat i drift, så er den måske slet ikke smart nok.

Tommelfingerregel 2

Hvis din automatiserede arbejdsgang er blevet så omfattende, at den griber ind i andre delprocesser, der må tilpasse sig til automatiseringen, så begynder idéen med at automatisere at se forceret ud. Og det er den måske så også.

Tommelfingerregel 3

Inddrag de folk, der udfører de rutiner, der skal automatiseres, i planlægningen og udviklingen af automatiseringerne. Og i evt. løbende forbedringer. Der er sjældent nogen, der har bedre forudsætninger for at give gode input, end dem, der har fingrene i maskineriet til hverdag.

Du er i godt selskab